Wat is acupunctuur?


Acupunctuur is een onderdeel van de Traditionele Chinese geneeskunde (TCG). De TCG ziet een klacht/aandoening als een verstoring van de energiebalans in het lichaam. Door middel van acupunctuur kun je de energieverstoring normaliseren, waardoor klachten worden verholpen. In de acupunctuur maakt men gebruik van kleine naaldjes. Deze naaldjes worden op een acupunctuurpunt in de huid geprikt. Door een naaldje in een acupunctuurpunt te prikken stimuleer je de energiestroom in het lichaam, verbetert de doorstroming van zuurstof, bloed en voedingsstoffen waardoor elke cel in het lichaam wordt gevoed en klachten zullen afnemen.

Twee personen kunnen dezelfde klachten ervaren, maar deze klachten kunnen toch een andere onderliggende oorzaak hebben. Hierin onderscheidt de TCG zich dan ook direct van de reguliere Westerse geneeskunde. In de TCG is het belangrijk te kijken welke persoon er bij de klachten hoort en welke oorzaak voor de klachten aanwezig is, in plaats van alleen naar de uiting van de klachten te kijken. Met TCG wordt dus de oorzaak aangepakt en niet alleen het gevolg.

Met acupunctuur ziet men spectaculaire resultaten welke niet bereikt worden door therapieën uit de reguliere geneeskunde!

In Praktijk Maarschalkerweerd wordt gewerkt door middel van de Dokter Tan’s Balance methode. Dit is een wereldwijd toegepaste vorm van acupunctuur gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde.

De Dokter Tan’s Balance methode is zeer effectief voor het behandelen van pijnklachten, bewegingsbeperkingen of andere lichamelijke ongemakken. Denk hierbij aan allerlei verschillende soorten pijnklachten zoals rugpijn, nekpijn, reumatoïde artritis, fibromyalgie, gewrichtspijn, zenuwpijn, spierpijn, chronische pijnklachten, pijn na operaties, pijn na gordelroos infecties, hoofdpijn en buikpijn. 

Een mooi aspect aan het behandelen via de Dokter Tan’s Balance methode is dat er gebruik gemaakt wordt van acupunctuurpunten welke NIET in het pijnlijke gebied liggen. De “aangedane” meridianen (ook wel de meridianen welke de pijnklachten veroorzaken) worden behandeld met balancerende meridianen in een ander deel van het lichaam. Hierdoor wordt het aangedane gebied dus niet extra belast. Als er bijvoorbeeld sprake is van klachten in de handen, worden er acupunctuurpunten in de voeten gebruikt. 

Naast het behandelen van pijnklachten is Dokter Tan’s Balance methode ook zeer effectief voor het behandelen van allerlei andere klachten zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, stress, duizeligheid, menstruatie problemen, astma/ COPD, hooikoorts en slapeloosheid. 
Zie " indicaties" voor een overzicht van de overige klachten. 

Acupunctuur en reguliere geneeskunde

De reguliere geneeskunde heeft aangetoond dat de effecten welke ontstaan door acupunctuur, worden veroorzaakt door een reactie van het zenuwstelsel. Dit is aangetoond met een MRI scan. Het natuurlijk herstellend vermogen van het lichaam wordt aangesproken d.m.v acupunctuur. 

De afgelopen jaren is er veel wetenschappelijk bewijs geleverd waarin de effectiviteit van acupunctuur wordt aangetoond. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat acupunctuur uitstekend werkt voor o.a. chronische pijn. Door middel van acupunctuur worden een aantal lichaamseigen pijnstillers, zoals endorfine en andere biochemische stoffen die betrokken zijn bij pijnvermindering, gestimuleerd. Ook de gevoeligheid van de hersenen voor deze lichaamseigen pijnstillers wordt door acupunctuur versterkt. Een effect dat ook na behandeling aanhoudt. De pijn wordt minder en patiënten met pijn voelen zich beter.

Mijn specialisaties


Niets is zo vervelend als het ervaren van fysieke ongemakken en dan met name het ervaren van pijnklachten. Door mijn ruime ervaring in de topsport heb ik ervaren wat een grote impact een fysieke klacht op de kwaliteit van leven kan hebben. 

Omdat ik veel expertise heb ontwikkeld in het behandelen van fysieke klachten, heb ik mij gespecialiseerd in het behandelen van gewrichtsklachten, orthopedische klachten en pijnklachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld; rugklachten, zenuwpijn, knieklachten, schouderklachten, tenniselleboog, sportblessures en herstel na een orthopedische operatie.  

Nieuwsgierig waar ik je nog meer bij kan helpen? Klik op 
" lees meer" .